blogginlägg 4, epoksutmärkande drag 8/2 2012

Under mitten av 1800 talet så tog realismen fart som litterär epok. Jane Eyre gavs ut 1847 och är en bok som blandar realism med känslosamma inslag. Under denna tid då boken utgavs skedde en snabb samhällsutveckling, även kallas den industriella revolutionen. Under denna tid så flyttade folket från landet till städerna och man började ersätta religionen med vetenskapen. Jag kan känna händelser och situationer i boken som påminner om hur samhället så ut då. Jane Eyre möter motstånd från både kyrkan och samhället i berättelsen. Man kan likna att lämna landet för staden med att Jane lämnar Gateshead, båda handlar om att söka frihet och självständighet. Jane trodde inte heller på religionen, hon gjorde som man gjorde under industriella revolutionen och det var att söka svar på sina livsfrågor på annat vis.


Realismen handlade om att kunna skriva bra böcker men ändå hålla dem realistiska och precis en sådan bok är Jane Eyre. I Romanen så är det vardagliga människor och händelser som är i centrum och man lämnar hjältar och skurkar utanför. Boken skildrar en vanlig människa med vanliga problem istället för att drömma sig bort i sagornas värld. En annan epoksutmärkande sak som man kan hitta är att man märker av klasskillnader som var vanliga att beskriva under denna tid. Vi har tjänsteflickor, medelklassflickor som Jane och överklassen som mr Rochester. Charlotte uttrycker inga åsikter om klasserna men man kan tydligt märka skillnaderna.


Jag kan förstå varför denna bok blev så populär. Den beskriver en helt vanlig kvinna med vanliga problem och jag tror att många under 1800- talet kunde känna igen sig i Jane. Jag tror även att denna bok gav kvinnor att slags hopp att även de kan hitta kärleken, friheten och självständigheten som Jane gör. Boken döljer inte samhällets problem utan håller det realistiskt och undviker sagovärlden. Varför boken än idag är läsvärld är på grund av att budskapet om hopp, kärlek och kvinnors självständighet än idag är aktuell.



Kommentarer
Postat av: Olina Eriksson

Jätte bra skrivet Sanna! Bra slutsatser och bra formuleringar.

2012-02-08 @ 10:38:55
URL: http://doktorglasogon.blogg.se/
Postat av: Jenny Bolin

tycker att du drar jätte tydliga parareller med själva realismen och hur revolutionen verkligen blev omväxlande för människan och så. (Y)

2012-02-10 @ 16:38:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0