blogginlägg 5, författarporträtt 8/2 2012

Charlotte Brontë föddes 1816 och var en brittisk författare (ne.se). Brontë hade även två systrar som var författare, Emily och Anne Brontë men Charlotte var den mest framgångsrika enligt Wikipedia.se.  Jag kan inte hitta specifik fakta om varför Brontë valde att bli författare. Jag drar slutsatsen att hon blev författare eftersom för att enligt Wikipedia.se så hade hon redan sedan tidig ålder en längtan till att klara sig på egen hand. Självständighet och frihet var viktigt för Jane och jag tror att hennes böcker är ett sätt för henne att uttrycka det. Ämnet om kvinnans självständighet tror jag hon valde för att det är viktigt för henne. Brontë skriver om drömmen om ett fritt liv i boken Jane Eyre och det gör hon för att det är hennes dröm som hon får leva ut genom karaktären Jane.

Systrarna Brontë växte upp bland tragedier men också mycket glädje. Charlotte Brontë läste allt hon kom över under sin barndom och skapade sin egen lilla värld, redan i tidig ålder skrev systrarna dikter. Systrarna Brontës pappa hade inte allt för gott om pengar så de alla jobbade till och från som både lärare och guvernanter men hon hade en dröm om att starta en egen skola. Charlotte Brontë finner senare kärleken i sin språklärare. Kärleken till honom var dock inte ömsesidig men Brontë fortsatte att skicka kärleksbrev och gav aldrig upp hoppet. Drömmen om att starta en egen skola gick ej i uppfyllelse så alla systrarna bestämde sig för att börja skriva romaner. Berättelsen om systrarna Brontës liv kan man läsa på fritzstahl.com. Brontë gifte sig tillslut med tunga steg och kom aldrig över hennes förlorade frihet, hon dog 1855 (wikipedia.se).

Charlotte Brontës första roman hette "The Professor", denna bok hittade hon ingen förläggare till så början av Brontës karriär var ingen succé. "The Professor" gavs inte ut tills 1857, sist av alla de fyra romaner författade av Brontë. Boken som gav författaren sin stora framgång blev romanen Jane Eyre som gavs ut 1847. Brontës två andra verk var "Villette" (1853) som handlar om en olycklig kärlek hon själv upplevt och Shirley (1849). Den sistnämnda boken tar upp några sociala frågor men hon visar inget större engagemang. 

När man läser om Brontës liv så märker man genast likheterna mellan allt hon upplevt och karaktären Jane Eyres liv. Jag tror att Charlotte verkligen ville va fri, självständig, uppnå sina drömmar och hitta kärleken. Brontës drömmar går ej i uppfyllelse så hon väljer att leva ut dem i sin roman istället. Författaren var nog mycket lika Jane Eyre under tiden hon levde men skillnaden var att hennes drömmar ej besannades, personligheten var nog densamma. Brontë ville klara sig på egen hand mycket tidigt och försökte med allt hon kunde uppfylla sin dröm att starta en skola och det visar på en enorm självständighet och drivkraft. Feministiska inslag finns det definitivt i Jane Eyre och många av Brontës egenskaper kan även finnas hos karaktären. Jag får även känslan av att författaren hade en tro och ett hopp i livet, när man läser om hennes liv så märker man att hon aldrig gav upp vilket kan beundras. Till skillnad från henne själv så var giftemålet i slutet av boken inget som hon förlorade sin frihet genom att ingå och det var nog så Brontë önskade att hennes äktenskap skulle vara, byggt på kärlek. Jane Eyre var nog en bok som Brontë önskade var hennes självbiografi.















Kommentarer
Postat av: Jenny Bolin

bra att du tog upp om författarens uppväxt då det blir lättare att förstå varför hon skrev som hon gjorde, eftersom olycka ofta leder till att många vänder sig till litteraturen och skapar mästerverk. tycker inte att du har missat någonting utan skrivit utförligt. väldigt bra sarren !

2012-02-10 @ 16:42:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0