Strindberg "Ett halvt ark papper" 18/1 2012

Jag har läst novellen "ett halvt ark papper" av August Strindberg och besvarat tre frågor som handlar om texten.

Frågor:

Vad är det som har hänt? Hur förstår man det?

Frun till denna unga man har dött. Det förstår man på slutet när han läser att nästan längst ner på papperet står det begravningsbyrån, men man kan redan ana det ifrån början. I början av berättelsen så kan man ana en sorg hos mannen när han tänker på vad som har hänt i våningen. Även när han säger att en vacker historia på två år är allt han vill glömma så förstår man att något hemskt har hänt. Han skriver också om detta vackra namn Alice som ett namn som han visste då, och inte nu.

 

Finns det några fördelar med att utgå från ett anteckningspapper när man berättar en historia? Varför tror du att Strindberg använder detta sätt?

Fördelen med att utgå från ett anteckningspapper när man berättar är när man vill berätta en historia som är väldigt lång, i detta fall 2 år av mannens liv på ett papper. Genom att använda ett anteckningspapper så får man med de viktigaste punkterna utan att behöva berätta en jättelång historia. Jag tror att Strindberg använder detta sätt att skriva för att poängen med historien kommer fram mycket tydligare på detta sätt. När berättelsens detaljer inte är så viktiga så är detta ett bra sätt att skriva på. Jag tror att skriva på det här sättet är mycket svårt, men Strindberg lyckas mycket bra med att få en berättelse så levande med så få ord. Han förmedlar både glädje och sorg med en kort berättelse och det är mycket bra gjort.

 

Strindberg har i många texter varit kritisk mot äktenskapet. Vad får du för intryck av hans äktenskapssyn i den här novellen? Motivera!

Jag tycker inte alls att Strindberg förmedlar en negativ syn på äktenskap i denna novell, snarare tvärtom. Sättet som han beskriver förlusten av kvinnan han älskar är mycket berörande och han beskriver stor sorg. Även om mannen förlorar sin fru så slutar det med att han blir lycklig av att tänka på den vackra tid som han spenderat med sin fru. Han är stolt över deras tid tillsammans och äktenskapet är inget han vill glömma.



Kommentarer
Postat av: J

2012-01-18 @ 11:12:26
Postat av: Jenny Bolin

hej sanna! du har en strukturerad och tydlig text, man man man lätt se vad det är du syftar på när du skriver i och med yupptagande av exempel och sådant. well done ;)

2012-01-19 @ 09:43:16
Postat av: Anonym

hej sanna! du har en strukturerad och tydlig text, man man man lätt se vad det är du syftar på när du skriver i och med yupptagande av exempel och sådant. well done ;)

2012-01-19 @ 09:44:00
Postat av: Jenny Bolin

hehe "man man man" skulle inte va där

2012-01-19 @ 09:45:55
Postat av: olof

Bra tanke med anteckningsmetoden då det går snabbt och lätt att berätta utifrån den metoden.

Mycket flytande och förstålig text, man fattar vad du skriver om medhjälp av rubrikerna till frågorna så man riktigt fattar vad du besvarar. Mycket Bra!

2012-01-20 @ 12:33:05
Postat av: olina

Bra skrivet Sannapanna! Jag tycker att du strukturerar upp det bra genom att skriva frågor och svara i till det. Jag håller med dig om det du skriver. Det du skrev om att det är lätt att skriva en berättelse som innefattar två år på ett anteckningspapper är lättare och man får med det viktigaste hade jag inte ens tänkt på. Bra!

2012-01-20 @ 13:11:16
URL: http://doktorglasogon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0