blogginlägg 5, författarporträtt 8/2 2012

Charlotte Brontë föddes 1816 och var en brittisk författare (ne.se). Brontë hade även två systrar som var författare, Emily och Anne Brontë men Charlotte var den mest framgångsrika enligt Wikipedia.se.  Jag kan inte hitta specifik fakta om varför Brontë valde att bli författare. Jag drar slutsatsen att hon blev författare eftersom för att enligt Wikipedia.se så hade hon redan sedan tidig ålder en längtan till att klara sig på egen hand. Självständighet och frihet var viktigt för Jane och jag tror att hennes böcker är ett sätt för henne att uttrycka det. Ämnet om kvinnans självständighet tror jag hon valde för att det är viktigt för henne. Brontë skriver om drömmen om ett fritt liv i boken Jane Eyre och det gör hon för att det är hennes dröm som hon får leva ut genom karaktären Jane.

Systrarna Brontë växte upp bland tragedier men också mycket glädje. Charlotte Brontë läste allt hon kom över under sin barndom och skapade sin egen lilla värld, redan i tidig ålder skrev systrarna dikter. Systrarna Brontës pappa hade inte allt för gott om pengar så de alla jobbade till och från som både lärare och guvernanter men hon hade en dröm om att starta en egen skola. Charlotte Brontë finner senare kärleken i sin språklärare. Kärleken till honom var dock inte ömsesidig men Brontë fortsatte att skicka kärleksbrev och gav aldrig upp hoppet. Drömmen om att starta en egen skola gick ej i uppfyllelse så alla systrarna bestämde sig för att börja skriva romaner. Berättelsen om systrarna Brontës liv kan man läsa på fritzstahl.com. Brontë gifte sig tillslut med tunga steg och kom aldrig över hennes förlorade frihet, hon dog 1855 (wikipedia.se).

Charlotte Brontës första roman hette "The Professor", denna bok hittade hon ingen förläggare till så början av Brontës karriär var ingen succé. "The Professor" gavs inte ut tills 1857, sist av alla de fyra romaner författade av Brontë. Boken som gav författaren sin stora framgång blev romanen Jane Eyre som gavs ut 1847. Brontës två andra verk var "Villette" (1853) som handlar om en olycklig kärlek hon själv upplevt och Shirley (1849). Den sistnämnda boken tar upp några sociala frågor men hon visar inget större engagemang. 

När man läser om Brontës liv så märker man genast likheterna mellan allt hon upplevt och karaktären Jane Eyres liv. Jag tror att Charlotte verkligen ville va fri, självständig, uppnå sina drömmar och hitta kärleken. Brontës drömmar går ej i uppfyllelse så hon väljer att leva ut dem i sin roman istället. Författaren var nog mycket lika Jane Eyre under tiden hon levde men skillnaden var att hennes drömmar ej besannades, personligheten var nog densamma. Brontë ville klara sig på egen hand mycket tidigt och försökte med allt hon kunde uppfylla sin dröm att starta en skola och det visar på en enorm självständighet och drivkraft. Feministiska inslag finns det definitivt i Jane Eyre och många av Brontës egenskaper kan även finnas hos karaktären. Jag får även känslan av att författaren hade en tro och ett hopp i livet, när man läser om hennes liv så märker man att hon aldrig gav upp vilket kan beundras. Till skillnad från henne själv så var giftemålet i slutet av boken inget som hon förlorade sin frihet genom att ingå och det var nog så Brontë önskade att hennes äktenskap skulle vara, byggt på kärlek. Jane Eyre var nog en bok som Brontë önskade var hennes självbiografi.















blogginlägg 4, epoksutmärkande drag 8/2 2012

Under mitten av 1800 talet så tog realismen fart som litterär epok. Jane Eyre gavs ut 1847 och är en bok som blandar realism med känslosamma inslag. Under denna tid då boken utgavs skedde en snabb samhällsutveckling, även kallas den industriella revolutionen. Under denna tid så flyttade folket från landet till städerna och man började ersätta religionen med vetenskapen. Jag kan känna händelser och situationer i boken som påminner om hur samhället så ut då. Jane Eyre möter motstånd från både kyrkan och samhället i berättelsen. Man kan likna att lämna landet för staden med att Jane lämnar Gateshead, båda handlar om att söka frihet och självständighet. Jane trodde inte heller på religionen, hon gjorde som man gjorde under industriella revolutionen och det var att söka svar på sina livsfrågor på annat vis.


Realismen handlade om att kunna skriva bra böcker men ändå hålla dem realistiska och precis en sådan bok är Jane Eyre. I Romanen så är det vardagliga människor och händelser som är i centrum och man lämnar hjältar och skurkar utanför. Boken skildrar en vanlig människa med vanliga problem istället för att drömma sig bort i sagornas värld. En annan epoksutmärkande sak som man kan hitta är att man märker av klasskillnader som var vanliga att beskriva under denna tid. Vi har tjänsteflickor, medelklassflickor som Jane och överklassen som mr Rochester. Charlotte uttrycker inga åsikter om klasserna men man kan tydligt märka skillnaderna.


Jag kan förstå varför denna bok blev så populär. Den beskriver en helt vanlig kvinna med vanliga problem och jag tror att många under 1800- talet kunde känna igen sig i Jane. Jag tror även att denna bok gav kvinnor att slags hopp att även de kan hitta kärleken, friheten och självständigheten som Jane gör. Boken döljer inte samhällets problem utan håller det realistiskt och undviker sagovärlden. Varför boken än idag är läsvärld är på grund av att budskapet om hopp, kärlek och kvinnors självständighet än idag är aktuell.



Hjalmar Söderberg "Pälsen" 1/2-2012

Söderberg ”Pälsen”
 Vad handlar novellen om? Vilka är karaktärerna, vilka relationer har de till varandra?
 Varför heter texten ”Pälsen”? Vad är det som gör pälsen så viktig i texten?
 När är texten skriven och vilka tidstypiska drag finner du?
 Vad är det som gör att texten är läsvärd i dag?

Novellen handlar om en fattig man vid namn Gustav Henck som jobbar som doktor. Han har en gamal vän som heter Richardt som är verkställande direktör på ett nytt bolag, han har gott om pengar och en päls att värma sig med i vinterkylan. Doktor Hencks hälsa är inte bra, efter han gift sig så har han blivigt mycket mager och både han och hans fru Ellen tror att han kommer dö snart.

Novellen börjar på julafton i middagsskymningen då Henck är på väg till Richardt för att låna pengar. På vägen så halkar han på ett slädspår och i samma sekund kommer en drosksläde och knuffar omkull Henck och river sönder hans överrock så det blir ett stort hål i den. Henck klarar sig bra och fortsätter till Richardts kontor där han får låna han päls eftersom hans rock är sönder, han lånar även pengar och bjuder hem Richardt på julmiddag.

På väg hem ångrar Henck att han inte köpt en päls för länge sedan, det skulle ha stärkt hans självförtroende och han tror att det skulle hjälpt honom i livet. Han tror att hans fru Ellen skulle kunna älska honom om han hade en päls eftersom hon börjat tyckt mycket mer om Richadt sen han skaffade sin. På denna väg hem fick han om bara för e liten stund känna sig glad, lycklig och hoppfull. Henck ser fram emot att se hans frus reaktion när han kommer hem med en päls.


När han kommer Henck så smyger sig frun framtill honom och eftersom att Henck har päls på dig så misstar hon honom för att vara Richardt och säger " - Gustav är inte hemma ännu".
Efter julmiddagen tackar Henck Richardt för att han fått lånat pälsen, han säger att den förskaffat honom de sista sekunder av lycka han känt i livet.

-------------------------

Novellen heter "Pälsen" eftersom att själva pälsen har en stor betydelse i berättelsen. Pälsen är inte bara ett ytterplagg utan i texten symboliserar den förmögenhet och något slags hopp om framtiden för Henck. De fattiga får frysa och de rika har sin päls att värma sig med men för att kunna köpa sig en päls så måste man ha pengar. Pengar är det man behöver för att klara sig, inte bara i vinterkylan, utan i samhället överhuvudtaget. Den här visar hur pass stor roll pengar har i samhället, men jag tror inte att det är det enda budskap som Hjalmar vi ge oss eftersom att pengar inte gör oss lycklig. Pengar kan hjälpa oss på vägen till att få vara lycklig men det huvudsakliga budskapet tror jag är att det finns hopp även för den som är på botten. Även om lyckan inte alltid är långvarig så är det inte omöjligt att känna hur det känns att vara glad, hoppfull och kär. Precis så är det för Henck när han får låna pälsen, för en stund fick han känna hur det känns att vara lycklig.

"Pälsen" är ett av Hjalmar Söderbergs mest kända verk och den utgavs 1898 som en del av en novellsamling. Det som avslöjar att novellen är skriven runt detta årtal är framförallt språket, novellen är skriven på ett mer gammaldags språk än det vi har idag. Ett annan tidstypiskt drag är att han blir påkörd av en drosksläde som är ett gammalt fordon som använders under 1800-talet som transportmedel. 

Det som gör att novellen än idag är läsvärd är för att budskapet är något som fortfarande är viktigt. Budskapet om att det finns hopp för alla, och att det finns en chans att kunna ändra på saker har betydelse. Novellen tar även upp klasskillnader vilket är ett stort problem idag precis som det var då. Novellen ger budskapet att klasskillnader inte är något bra, ingen blir lyckligare av det. Ett jämlikare samhälle skulle ge alla samma chans till att vara lycklig och undvika misstag. Problemen som tas upp i novellen är aktuella än idag och därför är den fortfarande viktig att läsa. Även om Novellen är gammal så har Hjalmars ord och budskap fortfarande betydelse.


RSS 2.0