Hjalmar Söderberg "Pälsen" 1/2-2012

Söderberg ”Pälsen”
 Vad handlar novellen om? Vilka är karaktärerna, vilka relationer har de till varandra?
 Varför heter texten ”Pälsen”? Vad är det som gör pälsen så viktig i texten?
 När är texten skriven och vilka tidstypiska drag finner du?
 Vad är det som gör att texten är läsvärd i dag?

Novellen handlar om en fattig man vid namn Gustav Henck som jobbar som doktor. Han har en gamal vän som heter Richardt som är verkställande direktör på ett nytt bolag, han har gott om pengar och en päls att värma sig med i vinterkylan. Doktor Hencks hälsa är inte bra, efter han gift sig så har han blivigt mycket mager och både han och hans fru Ellen tror att han kommer dö snart.

Novellen börjar på julafton i middagsskymningen då Henck är på väg till Richardt för att låna pengar. På vägen så halkar han på ett slädspår och i samma sekund kommer en drosksläde och knuffar omkull Henck och river sönder hans överrock så det blir ett stort hål i den. Henck klarar sig bra och fortsätter till Richardts kontor där han får låna han päls eftersom hans rock är sönder, han lånar även pengar och bjuder hem Richardt på julmiddag.

På väg hem ångrar Henck att han inte köpt en päls för länge sedan, det skulle ha stärkt hans självförtroende och han tror att det skulle hjälpt honom i livet. Han tror att hans fru Ellen skulle kunna älska honom om han hade en päls eftersom hon börjat tyckt mycket mer om Richadt sen han skaffade sin. På denna väg hem fick han om bara för e liten stund känna sig glad, lycklig och hoppfull. Henck ser fram emot att se hans frus reaktion när han kommer hem med en päls.


När han kommer Henck så smyger sig frun framtill honom och eftersom att Henck har päls på dig så misstar hon honom för att vara Richardt och säger " - Gustav är inte hemma ännu".
Efter julmiddagen tackar Henck Richardt för att han fått lånat pälsen, han säger att den förskaffat honom de sista sekunder av lycka han känt i livet.

-------------------------

Novellen heter "Pälsen" eftersom att själva pälsen har en stor betydelse i berättelsen. Pälsen är inte bara ett ytterplagg utan i texten symboliserar den förmögenhet och något slags hopp om framtiden för Henck. De fattiga får frysa och de rika har sin päls att värma sig med men för att kunna köpa sig en päls så måste man ha pengar. Pengar är det man behöver för att klara sig, inte bara i vinterkylan, utan i samhället överhuvudtaget. Den här visar hur pass stor roll pengar har i samhället, men jag tror inte att det är det enda budskap som Hjalmar vi ge oss eftersom att pengar inte gör oss lycklig. Pengar kan hjälpa oss på vägen till att få vara lycklig men det huvudsakliga budskapet tror jag är att det finns hopp även för den som är på botten. Även om lyckan inte alltid är långvarig så är det inte omöjligt att känna hur det känns att vara glad, hoppfull och kär. Precis så är det för Henck när han får låna pälsen, för en stund fick han känna hur det känns att vara lycklig.

"Pälsen" är ett av Hjalmar Söderbergs mest kända verk och den utgavs 1898 som en del av en novellsamling. Det som avslöjar att novellen är skriven runt detta årtal är framförallt språket, novellen är skriven på ett mer gammaldags språk än det vi har idag. Ett annan tidstypiskt drag är att han blir påkörd av en drosksläde som är ett gammalt fordon som använders under 1800-talet som transportmedel. 

Det som gör att novellen än idag är läsvärd är för att budskapet är något som fortfarande är viktigt. Budskapet om att det finns hopp för alla, och att det finns en chans att kunna ändra på saker har betydelse. Novellen tar även upp klasskillnader vilket är ett stort problem idag precis som det var då. Novellen ger budskapet att klasskillnader inte är något bra, ingen blir lyckligare av det. Ett jämlikare samhälle skulle ge alla samma chans till att vara lycklig och undvika misstag. Problemen som tas upp i novellen är aktuella än idag och därför är den fortfarande viktig att läsa. Även om Novellen är gammal så har Hjalmars ord och budskap fortfarande betydelse.


Kommentarer
Postat av: Olina Eriksson

Bra Sanna! Du tolkar texter riktigt bra och jag tycker precis som du i det du skriver. Duktig tjej!

2012-02-08 @ 10:43:42
URL: http://doktorglasogon.blogg.se/
Postat av: Jenny Bolin

du skriver väldigt utförligt och noggrant, känns inte som om du har skyndat dig igenom skrivandet, och som vanligt med dina inlägg, snyggt upp lägg och väl strukturerat

2012-02-10 @ 16:36:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0